tisdag 18 september 2012

Ordet "gammal", hur kul låter det?!

Vad har vi för övertygelser med oss när vi går in i senioråldern? Vad förknippar vi ordet pensionär med? Vad förknippar vi ordet gammal med?
Jo, visst har vi väl hört talas om ett gammalt gott vin men annars är det inte mycket gott som följer med ordet.
Det är betydligt enklare att hitta associationer av typen skröplig, grå, torr osv.

Hur påverkar detta oss egentligen och vad blir förväntningarna inför att komma upp i åren?  Om man t ex får en krämpa någonstans när man närmar sig sextio jämfört om man känner av något i tjugoårsåldern. Eller om man har svårt för att minnas ett namn t ex, hur lätt är det då inte att förknippa det med ålderdomen och att det nu börjar gå utför. Genast dyker säkert ordet alzheimers upp i huvudet. ”Usch, börjar jag bli senil nu?” De tankarna skulle aldrig dyka upp om man glömde något vid tjugo.

Som det ser ut idag så kommer varannan som föds att bli över hundra år dvs vi har flyttat åldrandet en bra bit längre bort än som det såg ut för några generationer sedan men fortfarande lever vi kvar i ett gammaldags sätt att tänka om ålderdom. Vi buntar liksom ihop denna period till en och förbereder oss för att det snart börjar bli dags för någon form av avveckling.

Det krävs en hel del för att stå emot. Från många håll blir vi påminda om vår ålder. ”Du är ingen ungdom längre” eller ”Är du inte lite väl gammal för att hålla på med sådant?” är vanliga uttryck och det är lätt att falla i gropen om man inte är beredd. Vid minsta motgång kommer kanske tanken ”Ja de hade kanske rätt ändå, jag borde syssla med andra saker nuförtiden” och så ger man upp.

Men låt dig inte påverkas. Våga stå emot, ta motgången och ta nya tag. Våga drömma och gå din egen väg. Vi har många fina år att ta vara på och vi kan mer än vad vi tror. Låt inte andra begränsa dig. Lyssna på din egen inre rådgivare, följ ditt hjärtas mening och var sann mot dig själv. Ta vara på ditt liv och lev det fullt ut. Då kan du, när det väl är dags, dra den sista sucken med frid i sinnet och ett leende på läpparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar