torsdag 23 februari 2012

Gäddor och glasskivor

Du kanske har hört om det klassiska experimentet som utfördes för några decennier sedan, det med gäddan och glasskivan? Det illustrerar på ett bra sätt (inte så bra för gäddan dock) begreppet inlärd hjälplöshet. Experimentet gick till såhär i korthet:

Ett gäng småfiskar finns i ett stort akvarium. En gädda släpps ner. Gäddan äter småfiskarna då de är gäddans naturliga föda. Man skiljer då av akvariet med en glasskiva. På ena sidan finns gäddan och på den andra sidan finns småfiskarna. Gäddan försöker då komma åt småfiskarna men slår emot glaset gång på gång. Även en gädda har sina gränser och till slut ger den upp. Då tar man bort glasskivan och småfiskarna och gäddan kan simma fritt kring varandra.

Vad tror du händer? Jo gäddan har gett upp och försöker inte ens fånga småfiskarna. Den har lärt sig att det är omöjligt. Den har lärt sig hjälplöshet och svälter istället.

Då är frågan: Vilka glasskivor har du i ditt liv? Ibland är de så välpolerade att de är svåra att upptäcka.

Ett annat ord man kan använda istället för glasskiva är begränsande övertygelser, det är saker vi tror är sanna om oss själva eller om världen i stort. Här följer några exempel på begränsande övertygelser.

- Du kan inte komma över en dålig start i livet
- Jag förtjänar inte att lyckas
- Man kan inte sätta mål i min ålder
- Jag kan inte hantera en dator
- Jag kan inte vinna utan att andra människor förlorar

Känner du igen dig själv i några av dem? Ingen fara, man kan nämligen träna på motsatsen - inlärd optimism!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar