onsdag 15 februari 2012

Mental träning och hjärngymnastik - vad är det bra för?

Visste du att vi tillverkar nya nervceller i hjärnan hela livet? Och att vi genom att träna mentalt kan sänka vår biologiska ålder med 7 år? Visst är det intressant!

Det är inte förrän på senare år som forskningen har kunnat visa att vi skapar nya nervceller i hjärnan hela livet. Genom att leva, tänka och agera på bästa sätt kan vi också skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och låta de "små grå" frodas och trivas. Vi kan utvecklas hela livet eftersom vi faktiskt utvecklas hela livet. Det som är avgörande är till stor del vår attityd och våra förväntningar.

Tänk dig att du skulle sätta dig i en rullstol och säga till dig själv. "-Nej, nu har jag använt mina ben tillräckligt, nu ska de få vila." Det skulle inte dröja länge förrän dina muskler skulle förtvina och efter ytterligare ett tag skulle dina ben bli så svaga att du kanske inte skulle kunna använda dem även om du ville. För att få starka ben måste du använda dem!

Samma gäller för vår mentala hälsa, och hjärnan. Use it or lose it - är ett begrepp som används. Dags att skutta upp ur den mentala rullstolen och följa med på en mental promenad eller varför inte rent av joggingtur!

Alla deltagare i Seniorprojektet kommer att utöva mental träning för seniorer och de kommer även att utöva hjärngymnastik. Exempel på hjärngymnastik är att borsta tänderna med fel hand, lösa korsord, läsa tidningen uppochner (som en av våra deltagare kom på!), få någon annan att skratta, ja helt enkelt skapa nya upplevelser och nya rutiner. 

Är du intresserad av forskning kring hjärnan och vår biologiska ålder kan vi rekommendera följande läsning:
Hjärnans plasticitet.
Tänk rätt och bli sju år yngre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar