måndag 27 februari 2012

En fläkt som du blir medveten om först när den stängs av...

En av våra deltagare i Seniorprojektet berättade en liknelse som vi vill återge här, så fritt återberättat ur minnet går den såhär: Tänk dig ett kontor och du sitter och arbetar där varje dag. Ibland har du extra mycket att göra och du jobbar över några timmar. Ibland kanske du sitter där så pass länge att alla andra går hem och de automatiska systemen i byggnaden börjar släckas ned. Så tystnar ventilationssystemet. Och du blir först medveten om surret när det tystnar. Du har inte hört det på hela dagen, men när det slutar märker du hur skönt, tyst och lugnt det blir omkring dig.

När du först börjar träna mentalt börjar du att jobba med något som kallas muskulär avslappning. Kort sagt går du igenom hela kroppen och ömsom spänner och ömsom slappnar av i musklerna. Du lär dig då känna skillnaden mellan hur det känns att vara spänd och att vara avslappnad. Precis som att du först märker fläktsystemet när det tystnar.

Har du någonsin sett en 100-meterslöpare i slow-motion? Då har du kanske sett hur ansiktsmusklerna fladdrar? För att springa riktigt fort behöver man ju inte spänna ansiktsmusklerna - även det tar energi. Genom att spara energi och rikta den där den verkligen behövs behöver man slappna av i det som kallas antagonisterna. Genom att träna på att lära dig skillnaden mellan spänning och avslappning sänker du den så kallade grundspänningen vilket gör att du fungerar bättre samtidigt som du spar energi.

Flera av våra deltagare rapporterar redan efter första veckan om bättre sömn till exempel. Det är ett område där sänkt grundspänning kan spela stor roll.

Hur väl känner du din kropp? Hur högt surrar fläktsystemet? Hur känns det när du är helt avslappnad?
Allt går att träna så varför inte prova med en gång! Här är en länk som vi tycker innehåller många bra saker, du kan till och med prova på att träna mentalt redan nu: Starkare.nu - träna mentalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar