onsdag 7 mars 2012

Mål mål mera mål

En av våra deltagare hade hittat ett urklipp i tidningen idag, ett Stig Johansson citat. Det lyder såhär:
"Vänta dig inget särskilt av tillvaron - vänta dig allt"
Svara nu ärligt på frågan inuti dig själv: Hur tolkade du det här citatet? Positivt eller negativt?
För det kan faktiskt tolkas på mer än ett sätt. Vilken var din spontana reaktion?

För vad kan vi vänta oss av tillvaron? Ja, vad vill vi vänta oss av tillvaron? Tänk om det är så att vi faktiskt själva kan bestämma mycket av det tillvaron kommer att ge oss?! Tänk om vi själva kan bli författare till boken om vår egen framtid eller regissörer till filmen om vårt eget liv med oss själva i huvudrollen? Vilken fantastisk bok eller film det skulle kunna bli.

Vad drömmer du om, stort som smått? Vad skulle du vilja göra, se, lära dig, uppleva? Vilka framtida minnen skulle du vilja ha? Om fem år, ett år, ett halvår, nästa månad, vecka?

Ett sätt att komma igång att drömma och sätta mål är att först bestämma sig inom vilket område man vill komma igång. Det är bra att hitta ett fokus till att börja med. Här presenterar vi ett sätt du kan komma igång:

1. Rita en stor cirkel.
2. Dela sedan in denna cirkel i 8 stycken "tårtbitar", som ekrar i ett hjul.
3. Bestäm sedan ett område för varje tårtbit. Dessa områden kan vara: hälsa, boende, relationer, pengar, fritid, engagemang, personlig utveckling och så något som du själv väljer.
4. Sedan funderar du över varje tårtbit hur nöjd du är just nu med det området. Gå igenom varje tårtbit i tur och ordning.
5. Fundera sedan på vilket område (tårtbit) du skulle vilja ha ett mål inom. Vad skulle göra störst skillnad i ditt liv just nu? Vad skulle vara riktigt kul att komma igång med?
6. Här kommer det fina: Du behöver inte börja med det område du är minst nöjd med. Du kan börja i ett område du redan är nöjd med och göra det ännu bättre. Det finns en stor chans att när du börjar jobba med ett mål inom något du redan tycker är roligt och inspirerande, så hänger de där andra områdena med. Det kallas hävstångseffekt. Prova! Det fungerar!

När du har valt vilket område du vill jobba med är det dags att formulera ditt mål. Vi kommer att skriva mer om det i kommande inlägg, men här är några tips till att börja med.

Formulera ditt mål positivt - alltså något du vill, inte något du inte vill. Använd inte ordet inte utan formulera målet så som du vill ha det. Ett exempel: "Jag vill inte ha en dålig relation till mina vänner" formuleras bättre såhär: "Jag vill ha en god relation till mina vänner". Du förstår principen.

En annan viktig sak att tänka på när du sätter upp ditt mål är att det ska vara tändande och ge dig motivation och energi. Om du blir glad av att tänka på hur det kommer att kännas när du nått ditt mål är det rätt. Känns det bara jobbigt och trögt? Byt mål till något som gör dig glad!

Du kan också tänka på att tidsbestämma ditt mål: Senast den ..... ska jag .....
Och se till att du själv bestämmer ditt mål och att du har kontrollen!

Ge dig själv lite tid till att drömma och fundera på vad du vill, i vilken riktning du vill gå. Prova att göra övningen och se vilka tankar som dyker upp.

Vem vet vilka framtida minnen som väntar därute...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar