måndag 5 mars 2012

Om årsringar och horisonter

Förra veckan hade vi (Anna och Ulf) förmånen att lyssna på ett föredrag av Bodil Jönsson.

Bodil är 69 år och hon berättade bland annat om sin bok "När horisonten flyttar sig, att bli gammal i en ny tid". Hennes avsikt med boken är att försöka lyfta på tanken. Hos oss själva och hos andra. Här kan du läsa mer om Bodil och hennes tankar. Hon har också en blogg där det finns olika diskussionsforum på temat senioråldern. Det vill vi gärna tipsa om!

Här hittar du Bodil.

Bodil pratade bland annat om det hon kallar årsringar, att vi, precis som träden, metaforiskt får en ny årsring varje år. Men det är ju inte så att vi är ihåliga, vi bär ju med oss alla våra årsringar, inte bara den senaste. Faktum är att du, just nu i denna stund, aldrig har vetat så mycket som du vet just nu. Eller hur! För du har ju alla årsringar med alla dina erfarenheter med dig...

Med tanke på Seniorprojektet spetsade vi öronen lite extra när vi lyssnade på Bodil och en sak som fastnade var också den enkla frågan: Varför ta ut alla dina framtida tillkortakommanden i förskott? Seniortiden innehåller många olika faser den också och vi utvecklas hela tiden.

Fundera över den här frågan en stund och skriv gärna ner en lista: Vad kan/vet du idag som du inte kunde/visste för 5 år sedan?

Fundera också över vad du vill kunna skriva på den listan om ytterligare fem år...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar